WAARDIGE ZORG EN BADEN VOOR MENSEN VAN DEMENTIE

demenskoncept fra ropox

Voor iemand die aan dementie lijdt, kunnen de gewone, dagelijkse dingen een uitdaging worden. Het geheugen wordt minder en cognitieve functies zoals oriëntatie van tijd, ruimte en omgeving beginnen weg te vallen. Het resultaat hiervan is dat dementerenden in de war raken en moeite gaan krijgen om hun weg te vinden. Daarom worden mensen met dementie vaak angstig en onrustig en kunnen ze hulp goed gebruiken – voor zowel rust in de geest als ook in het lichaam.

In bad gaan of douchen kan voor dementerende mensen een onaangename ervaring worden, omdat het vaak een uitdaging is om met het verlies aan zelfstandigheid en privacy om te gaan. Het kan zijn dat mensen met dementie niet goed meer weten wat een bad of douche is, ongeduldig zijn en een verhoogde gevoeligheid voor de temperatuur en druk van het water ervaren.

Hoe kunnen wij ze helpen?

Het is belangrijk dat mensen met dementie zelfvoorzienend blijven. Door de badkamer huiselijk en comfortabel in te richten, helpt het de persoon met dementie zich ook veiliger te voelen. Verder is het belangrijk om de ruimte veilig te maken. Doordat een dementerende cognitieve beperkingen heeft, is er een hoger risico is op vallen in een natte ruimte.

In de badkamer is het daarom goed om op de volgende punten te letten:

 • een comfortabele temperatuur en het vermijden van tocht in de badkamer;
 • Zorg voor zo min mogelijk schittering en reflecties, die door de verlichting kan optreden;
 • Gebruik huiselijke elementen in het interieur;
 • Markeer deuren, meubilair en sanitaire voorzieningen;
 • Gebruik een rustig, gelijkmatig oppervlak voor de wanden
 • Gebruik effen, lichte vloeren met een lage glans;

Een badkamer op maat voor mensen met dementie

ROPOX heeft een speciaal badkamerconcept ontwikkeld, dat rekening houdt met de specifieke behoeften van mensen met dementie. Het is uitgerust met op maat gemaakte producten die mensen helpen om zich beter te kunnen verzorgen en langer zelfstandig te blijven.

Het badkamerconcept maakt het makkelijker voor mensen met dementie om zich in de badkamer te oriënteren en voor zichzelf te zorgen – zonder het perspectief of de oriëntatie te verliezen. De producten zijn zo gemaakt dat bijvoorbeeld contrasterende kleuren het makkelijker maken voor mensen met dementie om zich te oriënteren. De hulpmiddelen houden ook rekening met het feit dat veel mensen met dementie een verhoogde gevoeligheid hebben voor temperatuur, geluid en zintuiglijke prikkels.

Het concept wordt gekenmerkt door:

 • Wandbeugels in contrasterende kleuren.
 • De mogelijkheid om de spiegels te demonteren omdat schitteringen en reflecties
 • onveiligheid en verwarring kunnen veroorzaken.
 • Mengkranen met bescherming tegen kalkafzetting
 • Contrasten en kleuren accentueren de interieurelementen en helpen de gebruiker bij het
 • vinden van sanitaire voorzieningen, meubilair en apparatuur.
 • Comfortabele oppervlakken op kamertemperatuur.
 • Producten zonder scherpe randen.

Kasten met soft-close om een geluidsdichte omgeving te garanderen.

Het juiste hulpmiddel

Højdeindstillelig håndvask demens koncept for demente

In hoogte verstelbare wastafel met een contrasterende rand en geïntegreerde handgrepen

De wastafel Support is in hoogte verstelbaar, solide en gebruiksvriendelijk met geïntegreerde handgrepen. Voor een betere herkenning is de wastafel gemarkeerd met een contrasterende kleur (antraciet).

De mengkraan bevat een temperatuurbeveiliging zodat verbrandingsgevaar vermeden wordt. De hulpmiddelen van ROPOX voelen niet koud aan, wat prettig is als je gevoelig bent voor zintuiglijke prikkels.

Spejlet der hjælper demensramte

Spiegel en kast

Schitteringen en reflecties kunnen storend zijn voor dementerende mensen. Daarom is de badkamerspiegel voorzien van speciale beugels, die het gemakkelijk maken om hem te demonteren als dat nodig is.

De deuren van het badkamermeubel hebben een soft-close functie, die ervoor zorgen dat de kastdeuren altijd stil sluiten om plotselinge, hoge geluiden te voorkomen. Verder heeft de kast een uni-kleurige, matte afwerking, wat helpt om een rustige omgeving te creëren.

Toilet og toiletstøtter for demente

Toilet en Toiletbeugels in contrasterende kleuren

Net als de wastafel is het toilet ontworpen met contrasterende kleuren op de toiletzitting. Hetzelfde geldt voor de spoelknoppen en de toiletbeugels. De toiletbeugels hebben ook een soft close, zodat ze rustig op en neer kunnen worden geklapt.

Bademiljø demente

Badkamer

Voor de badkamer zijn er ook contrasterende wandbeugels leverbaar. Hetzelfde geldt voor de douchezitting, die daarbij ook nog een zacht en warm oppervlak heeft, waardoor hij comfortabel is om op te zitten.

Kleine badkamers praktisch en veilig inrichten

Wanneer u een badkamer inricht met hulpmiddelen die voldoen aan de specifieke behoeften van een dementerende, geeft het deze meer zelfstandigheid. Voor gebruikers in hun eigen huis kan het helpen de verhuizing naar een verzorgingstehuis uit te stellen, en voor bewoners van een verzorgingstehuis kan het de kwaliteit van het dagelijks leven verbeteren.

Maar het maakt niet alleen een verschil voor de mensen met dementie zelf. Het vermindert ook de belasting voor mantelzorgers, familieleden en verzorgers, wanneer de persoon met dementie meer zelf kan doen. Met de juiste oplossingen krijgt iedereen een meer gemoedsrust en een hogere kwaliteit van leven.

Wilt u meer informatie? Of wilt u advies van onze ROPOX-expert Henk?

Bel of mail ons gerust!

ONZE OPLOSSINGEN

Onze hoog-laag keukenframes kunnen worden gebruikt bij het inrichten van:
 • Zorginstellingen
 • Verpleeghuizen
 • Thuissituaties
 • Scholen en trainingskeukens
kontakt_os

Wij staan altijd klaar om u te helpen.
Stuur ons een e-mail of bel ons.

BEKIJK de
Hoog-laag keukens